ZUGRO: Alegerea materialelor pentru izolare influențează calitatea rezultatului

Subiectul izolării termice este foarte actual, mai ales acum, gospodarul își cumpără vara sanie și iarna îți construieșe car. Este bine să vă grăbiți și să vă gândiți la lucrări de izolare până la venirea frigului. 

O izolație corespunzătoare a locuinței ne asigură confortul termic necesar
Este cu atât mai actual în condițiile climei locale, unde avem veri toride sau ierni friguroase. O izolație termică corespunzătoare a locuinței reduce cu până la 50% cheltuielile pentru agentul termic, ne ajută să fim mai energoeficienți în condițiile în care toți tindem să păstrăm resursele naturale și să reducem emisiile de CO2 în atmosferă.

Tipuri de izolare
Opțiunile sunt variate și depinde de unde anume se va face izolarea: fundație, fațadă, interior, exterior, acoperiș, mansardă etc. Nu există un material perfect pentru realizarea  tuturor izolațiilor termice. Important să fie ales materialul potrivit pentru fiecare problemă separat și aici vă recomand consultarea unui specialist în domeniu.

La ZUGRO lucrăm cu spumă poliuretanică de diferite structuri și densități în funcție de nevoia clientului.

Ca să alegem corect izolația termică și să economisim
Ar trebui să ținem cont de câțiva parametri tehnici:
Coeficient de conductivitate termică  (λ) reprezintă capacitatea materialului de a conduce căldura. I se mai spune și coeficientul lambda de transfer termic. Cu cât valoare este mai mică, cu atât materialul este mai termoizolant.

Rezistența termică (R) reprezintă capacitatea unui material de a izola termic. Cu cât R este mai mare, cu atât materialul este un bun izolant termic, economisim mai multă căldură. Aici găsiți un tabel cu valorile comparative ale diferitor materiale. Dacă vi se pare complicat de ales, consultați un specialist. Dacă intenționați să izolați casa în exterior puteți citi ghidul complet aici.

Izolarea interioară vs exterioară
Punând în balanță avantajele și dezavantajele, pare evident că izolația exterioară este mai practică. În același timp, nevoile consumatorului sunt cele care dictează tipul de lucrare și materialele.

 
Case pana si dupa izolare

Greșeli
O greșeală foarte frecventă în executarea lucrărilor de izolare este alegerea unui material  ieftin sau nepotrivit, cu un coeficient de termoizolare necorespunzător care în timp va pierde tot efectul de la termoizolarea casei. Aceasta este o cheltuială unică și reprezintă o investiție. Refacerea izolațiilor va costa mult mai mult! Alegerea materialelor influențează calitatea rezultatului.

Mituri

Este foarte populară ideea că stratul de izolație ar trebui să fie de minim 20 de cm ca să fie unul eficient, ceea ce nu este chiar adevărat, deoarece criteriul de bază al unui material izolant bun este densitatea acestuia și grosimea.

Un alt mit este că izolațiile cu spumă poliuretanică sunt mai scumpe comparativ cu alte materiale, însă dacă analizăm prețurile de pe piață, de obicei, ele se oferă doar pentru materialul izolant nu și pentru lucrările de montare. Pe când în cazul izolațiilor cu spumă poliuretanică se oferă prețul pentru lucrările de montare și a materialelor. Iar dacă luăm în calcul coeficientul de conductivitate termică și perioada de exploatare de până la 40 de ani, ajungem la concluzia că, în timp, izolarea termică cu spumă poliuretanică este cea mai bună investiție, care se recuperează rapid.

Izolare termică individuală

Moldovenii sunt foarte muncitori și de obicei se descurcă bine la construcții. Dacă dispun de cunoștințe și echipament necesar pot face izolarea termică individuală, mai ales dacă este vorba de suprafețe mici. Însă dacă timpul este valoros  și aveți suprafețe mai mari de izolat, apelați la o echipă de  profesioniști.  

Spuma poliuretanică este un material bicomponent și nu poate fi aplicată fără echipament, aceasta se pulverizează sub presiune de 400 Bar, cu utilaje speciale. Inginerii noștri au expertiza necesară ca să execute izolații de calitate de care vă veți bucura mult timp înainte.