Izolarea termică a mansardei cu spumă poliuretanică VS alte materiale. Ce și cât costă?

Când vine vorba de izolare, contează nu doar calitatea, dar și prețul. Deoarece în construcții, în general, e complicat să se dea un preț exact pentru m² fără să fii la fața locului și să faci niște măsurări, noi am făcut un mic calcul în 3 etape, care sperăm să-ți fie de ajutor în luarea deciziei privind izolarea termică.

Se dă: mansarda unei case private, în construcție, în or. Cahul
Suprafață: 100 m²

Mai jos, am analizat mai mulți furnizorii și opțiunile de izolare reieșind din: preț, calitate și garanție. Începem cu analiza prețului.

La această etapă, nu atragem atenție la caracteristicile tehnice, la ele vom reveni ulterior.
Analizăm, așadar, mai multe tipuri de izolare, după preț:
– spumă poliuretanică
– celuloză
– polistiren
– vată minerală
– fulgi de celuloză

Există prejudecata populară cum că spuma poliuretanică este mai scumpă decât metodele tradiționale de izolare. Noi am hotărât să verificăm.

Am făcut un calcul detaliat, analizând 10 prestatori de servicii din Moldova care realizează izolarea mansardelor cu diferite tipuri de materiale.

Ofertă:
În medie, pentru 1 m² de izolare termică, meșterii cer 194 lei, la acest cost se adaugă prețul pentru materiale și costul pentru transportarea acestora de la magazin, dar și costul pentru deplasarea meșterilor la Cahul (pentru transport se achita suplimentar, în jur de 1000-1500 lei, iar unii meșteri propun să „ne înțelegem pe loc”. Cine știe ce o fi însemnând asta?)
Notă: În calcul nu am luat folia anticondens sau bariera de vapori.

Concluzie: În total, 1 m² de izolare cu materiale tradiționale ajunge până la 210 lei, similar cu spuma poliuretanică. Important e să faceți toate calculele corect.

Notă: Unii meșteri cer 250-300 lei/m² pentru instalarea vatei minerale, adică chiar mai scump decât aplicarea spumei poliuretanice.

La etapa a doua, am analizat oferta reieșind din timpul cheltuit pe lucrări. Așadar:
– izolarea unei mansarde de 100-200 m² cu fulgi de celuloză durează, în mediu, 3-4 zile.
– izolarea aceleiași mansarde cu vată minerală durează, în general, 5 zile.
– izolarea mansardei cu polistiren durează 5-7 zile.
– izolarea cu spumă poliuretanică – 1-2 zile.


La a treia etapă, am analizat oferta reieșind din calitatea materialelor utilizate:

Mansardele locuibile sunt, în general, construcții greu de izolat, cu multe detalii care trebuie luate în considerare dacă nu vă doriți mucegai, igrasie, condensat, frig-iarna și supraîncălzire-vara și, evident, dacă vă doriți facturi mai mici pentru încălzire/răcire.

Recomandarea 1: Optați pentru o echipă profesionistă și cu experiență
O echipă profesionistă se va isprăvi mai rapid, fără complicații și cu garanții.

Recomandarea 2: Aveți grijă la calitatea materialelor de construcție
Lemnul trebuie să fie foarte bine uscat. După instalare, lemnul trebuie lăsat minim 3 luni să se usuce în mod natural. Într-o mansardă, trebuie asigurată o ventilație bună, un regim termic și umiditate constantă pe tot parcursul anului.

Recomandarea 3: Atenție la grosimea stratului de izolare
O mansardă cu căpriorii de 15 cm, de exemplu, nu necesită izolare de 15 cm, ci mai mare. O cameră de aer este necesară pentru a le asigura ventilare naturală. În așa mod, aceștia se vor mări în volum, iar apoi se va aplica izolarea ținând cont de rezistența casei. Spuma poliuretanică este ușoară și nu suprasolicită construcția. 

Nu orice grosime a izolației își va face efectul. Grosimea recomandabilă de izolație termică este de minim 5 cm de spumă poliuretanică (PU) − echivalentul a 15-20 cm de vată minerală, chiar dacă se folosește bariera de vapori și folia anticondens care sunt absolut necesare pentru mansardele locuibile.

Dacă ar fi să comparăm materialele după eficiența termică, un strat de 5 cm de spumă poliuretanică are rezistență termică de -1.79 m² K/W, ceea ce o face mult mai eficientă decât celelalte materiale. Asta înseamnă, implicit, cheltuieli mai mici pe încălzire pe timp de iarnă și pentru răcire – pe timp de vară.

Recomandarea 4: Luați în considerare varianta izolației hibrid, atât PU cu celulă închisă și deschisă

Acestea două au densități și, respectiv, proprietăți diferite: spuma cu celulă deschisă și închisă vor asigura o rezistență termică mare la un cost mai redus. În acest caz se vor pulveriza 5 cm PU celulă închisă pentru a sigila spațiul, a preveni pierderile de aer și a evita formarea condensului.  Apoi se va continua cu spumă cu celulă deschisă de minim 10 cm grosime. Vom obține, astfel, o rezistență termică totală în jur de R~6. Dacă decizia privind izolarea e prea complicată pentru Dumneavoastră, vă poate ajuta echipa ZUGRO, cu calcule, recomandări de materiale izolante și o consultație absolut GRATUITĂ oriunde în Moldova. Ne găsiți online, pe zugro.md și la tel. 022 011 388 sau 076090888.